logo

 

 

youtube logo    facebook       kosar

logo

  

juh

  

Charolais juh

Elsősorban francia tenyésztők, közel 60 éves tapasztalati anyagát összegyüjtve, mutatjuk be ennek a fajtának az előnyeit.

 

Összességében, alig több mint egy éves tapasztalatunk van ezzel a fajtával kapcsolatban. Így komoly szakmai értekezésbe belekezdeni hát mondjuk, hogy a “Mekk Elek” kategória lenne. Inkább csak, ilyen “angolórát adok – veszek” módján írunk néhány dolgot. Nem szívesen fárasztom az olvasót ugyan azokkal a mondatokkal, mint amit a marhánál leírtam, de mivel az alapelvek itt is ugyan úgy érvényesek, mint a marhánál, a szövegben lesznek átfedések. 

 

Tenyésztésbe vétel:

Ha azt szeretnénk, hogy rendesen kifejlődött rámás tenyészállat legyen belőle, másfél éves kor előtt nem ildomos a jerkéket fedeztetni.

 

Fedeztetés:

Erősen szezonálisan ivarzik az időpontja október. Megfigyelhetők más időszakokban is az üzekedés jelei pl. augusztusban, viszont az ősz közepe a fő szezon. Érdemes is egyébként ebben az időszakban párosítani, mivel így ugyanúgy, mint a marhánál, még a legeltetés előtt leellenek, és bent könnyen megoldhatunk bármilyen kezelést, ha az szükséges.

 

Felnevelés:

Az eddigi tapasztalataink alapján nagyon jól tejelő az anya és képes jól felnevelni az iker bárányokat is. Azonban szerintünk van annak jelentősége, hogy jó minőségű granulált bárány táppal (legjobb a müzli) ki legyen egészítve a tej és ezt tenyészállat esetében egészen 10-12 hónapos koráig kapja.

 

Tartás:

Ellentétben a marhával kicsit igényesebb a tartásra főleg télen. Akárhol jártunk Franciaországban, mindegyik tenyésztő zárt istállóban (marha istállók és a lakóházak mellett felépített sufnik, de zártak) tartotta a téli időszakban az állatokat. Tavasszal legelő kertekbe mennek ki és ott vannak az ősz végéig.

 

Érdekesség:

Egyáltalán nem véletlen, hogy mi is tartjuk ezt a fajta állatot. Az utóbbi években nagyon komoly nyomás nehezedett ránk. Éjszakákon át tartó, majd nappal folytatódó “tukmálás és zsarolás”, több liter alkoholos folyadék belénk erőszakolása és egyéb atrocitások, aminek a folyománya révén végül is beadtuk a derekunkat. Köszönjük nektek kedves barátaink, mentoraink, pót-anyáink, -apáink és testvéreink, hogy ennyi mindenben segítetek minket.

Képkivágás

 

Bővebben:

  • http://www.mjksz.hu

  • http://www.mouton-charollais.com. Ennek az oldalnak a legfontosabb tartalmait a magyar és nem francia anyanyelvű olvasók kedvéért lefordítatjuk - reményeink szerint pár hónapon belül - angol és magyar nyelvre.

prev                                   next